Listonosz św. Brata Alberta

Jeśli chcą Państwo być informowani o aktualnościach i wydarzeniach w placówkach św. Brata Alberta prowadzonych przez Koło Wrocławskie TPBA, to prosimy o wpisanie swojego adresu e-mail:

BankiŻywności.pl: Równe prawo dla przekazujących żywność na cele charytatywne
Autorstwo / redakcja: Agnieszka Bielska / BankiZywnosci.pl   
czwartek, 25 lipca 2013 15:38

BankiŻywności.pl: Zwolnienie z podatku dystrybutorów żywności, którzy chcą przekazać darowizny na rzecz potrzebujących jest coraz bardziej realne! Banki Żywności już dziś zachęcają restauratorów, dystrybutorów i importerów żywności do przekazywania darowizn żywnościowych na rzecz potrzebujących. Banki Żywności są gotowe do przyjmowania żywności już teraz.

Znane są przypadki przedsiębiorców, którzy zamiast wyrzucać dobrą żywność, chcieli przekazać ją potrzebującym. Nie zawsze kończyło się to szczęśliwie. Podatki od darowizn żywnościowych mogły skutecznie zniechęcić do dobroczynności.

Od 2009 roku producenci żywności nie muszą już odprowadzać podatku od darowizn żywnościowych, np. piekarnie mogą robić to bez ponoszenia dodatkowych kosztów opodatkowania. Przepisy są jednak nadal niekorzystne dla dystrybutorów żywności, czyli np. dla sklepów sprzedających pieczywo. Wszystko wskazuje na to, że sytuacja się zmieni.

Sejmowa Komisja Finansów przyjęła 23 lipca 2013 poprawkę do rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług. Poprawka ta zwalnia z płacenia podatku VAT od darowizn żywnościowych na rzecz organizacji pożytku publicznego wszystkich - to jest producentów i dystrybutorów! W sierpniu poprawka będzie poddana głosowaniu w Sejmie.

Uwolniona wola pomagania

Dzisiaj, zgodnie z art. 43 ust. dnia 11.03.2004r. pkt 16 ustawy o VAT poz. 1054 z późn. zm., ulga podatkowa dotyczy wyłącznie producentów żywności. Według nowelizacji także to ograniczenie ma zniknąć. Otwiera to drogę wielu nowym, potencjalnym darczyńcom chętnym do przekazywania żywności organizacjom pożytku publicznego (takim jak Banki Żywności) na rzecz potrzebujących. W sytuacji sprzyjających przepisów wystarczy, że wśród przedsiębiorców pojawi się chęć i wola do pomagania.

Pełnowartościowy produkt w uszkodzonym opakowaniu nie powinien się marnować

Jeśli nowelizacja zostanie ostatecznie przyjęta, dystrybutorzy, hurtownicy, importerzy, a także restauratorzy i firmy cateringowe będą mogli przekazywać do Banków Żywności, bez dodatkowego opodatkowania, produkty spożywcze. Zarówno małe osiedlowe sklepiki, jak i sieciowe supermarkety od tego momentu będą mogły oddać do Banku Żywności pełnowartościowe produkty, w terminie ważności do spożycia, których nie są w stanie sprzedać, bo np. mają uszkodzone opakowania lub są to lekko poobijane owoce i warzywa. Żywność, bez obawy o ponoszenie kosztów opodatkowania, będą mogły przekazywać także restauracje oraz firmy cateringowe, ponadto importerzy, którzy dostarczają do Polski produkty spożywcze np. owoce cytrusowe przypływające statkami. Żywność ta nie będzie już musiała się marnować, ze względu na niekorzystne przepisy.

– Według wiedzy Federacji Polskich Banków Żywności w sieciach handlowych rocznie marnuje się nawet kilkaset ton dobrych produktów. Banki Żywności w Polsce czekały na takie rozwiązanie, które pozwoli bez żadnych przeszkód pozyskiwać takie produkty na rzecz potrzebujących. Federacja Polskich Banków Żywności od dawna zabiegała o nowelizację przepisów w Ministerstwie Finansów, u Premiera, w Sejmie i Senacie – komentuje Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Banki Żywności już dziś zapraszają sklepy, restauracje i importerów do przekazywania żywności

Magazyny Banków Żywności są przygotowane do odbierania żywności i przekazywania jej potrzebującym, nawet z dnia na dzień. Zapotrzebowanie na żywność jest bardzo duże. Według najnowszych danych GUS z 2012 roku w Polsce 6,7% czyli 2,5 miliona osób żyje poniżej granicy skrajnego ubóstwa. W 2012 roku Banki Żywności dotarły z pomocą żywnościową do 1, 5 miliona potrzebujących.

– Cieszymy się, że w Polsce, tak jak w innych krajach europejskich, zaistnieją sprzyjające warunki do ograniczenia niedożywienia i marnowania żywności - dodaje Marek Borowski. – Już dziś gorąco zapraszamy wszystkie sieci handlowe, sklepikarzy, handlowców i restauratorów do przekazywania nam żywności. Zapewniamy, że trafi ona do osób, które jej bardzo potrzebują. Co więcej, cieszymy się, że w tej chwili decyzja o przekazywaniu żywności nie będzie podyktowana kwestiami finansowymi. Po zmianie prawa każdy będzie mógł podjąć decyzję czy chce żywność przekazać do Banków Żywności, czy zutylizować. Wierzymy, że większość przedsiębiorców opowie się po stronie niemarnowania żywności.

Zapraszamy do poparcia nowelizacji przepisów i uczynienia ich korzystnymi dla dobroczynności na Facebooku – pokażmy, że nie jest nam to obojętne:
www.facebook.com/events/203573553138531

Wszystkich, którzy chcą przekazać żywność Bankom Żywności zapraszamy do kontaktu z Federacją Polskich Banków Żywności lub z najbliższym Bankiem Żywności.

Kontakt:
Federacja Polskich Banków Żywności tel. 22 654 64 00 w. 104
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Lista 30 Banków Żywności znajduje się na stronie: www.BankiZywnosci.pl

 
 

Nowości na naszych kanałach YouTube




 

Nasze wpisy na Facebooku

 
 
-->