PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014–2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY
Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2017
CELEM
PROGRAMU jest
zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz
uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień
2017 – czerwiec 2018, a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja i koordynacja sieci
dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich
lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
b) racjonalne zagospodarowanie artykułów
spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania
pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c) przekazanie artykułów spożywczych
osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO
PŻ,
d) prowadzenie działań w ramach środków
towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do
objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES
REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.03.2017-
15.07.2018.
OKRES
DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień
2017 – czerwiec 2018
Pomoc
żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności we Wrocławiu do Organizacji
Partnerskich Lokalnych [OPL] na terenie województwa dolnośląskiego,
która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA
KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1.
Pomoc w ramach
POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie
mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i
dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej
sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej
oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium
dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200%
kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.:
1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie),
stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów
spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej
potrzebującym bezpłatnie.
2.
Sposób
kwalifikacji:
- OPS będą wydawać
osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej
lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ,
pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- OPL mogą w swoich
siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do
przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych].
Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do
OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
- OPL mogą
samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ
na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do
wytycznych].
ZASADY
PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
- Pomoc żywnościowa jest
przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji
Partnerskich Lokalnych w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
- Paczka żywnościowa to minimum kilka tj.
składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z
różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a
wchodzących skald zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych
obejmuje:
- groszek z marchewką 4 kg,
- fasola biała 4 kg,
- koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
- buraczki wiórki 1,05 kg,
- powidła śliwkowe 1,5 kg,
- makaron jajeczny 4,5 kg,
- makaron kukurydziany
bezglutenowy 0,5 kg
- ryż biały 4 kg,
- kasza gryczana 2 kg,
- herbatniki maślane 0,6 kg,
- mleko UHT 7 l,
- ser podpuszczkowy dojrzewający
2,4 kg,
- gulasz wieprzowy z warzywami
1,7 kg,
- szynka drobiowa 3 kg,
- szynka wieprzowa mielona 2,1
kg,
- pasztet wieprzowy 0,64 kg,
- filet z makreli w oleju 1,7
kg,
- cukier biały 4 kg,
- olej rzepakowy 4 l,
- kabanosy wieprzowe 0,36 kg,
- miód wielokwiatowy 0,4 kg;
- Posiłek to każdy posiłek
przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do
tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności
gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i
wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach
dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia
usług firm zewnętrznych (np. catering).
- W uzasadnionych sytuacjach
np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można
zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub
zwiększyć liczbę opakowań.
- W przypadku rodzin z dziećmi
dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb
rodzin .
- Żywność wydawana osobom
potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY
NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda
osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji
żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków
Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra
Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA
TOWARZYSZĄCE:
Działania
realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z
OPL i OPS:
- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania
żywności.
Działania
realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu
wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali
zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca
zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na
stronach internetowych Banków Żywności.
Działania
realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzesz podopiecznych to:
- włączenie osób doświadczających
deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.:
zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej,
zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy wsparcia dla różnych
kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi,
osoby samotne);
- pomoc towarzyszącą niezbędną do
zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy
żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
- pomoc w utrzymaniu higieny
osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne
osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do
udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie
z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy
to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w
zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które
korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w
ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą
być z nimi komplementarne.